Stichting Taal naar Keuze is eind 2019 opgericht door taalkundige en Italianist, dr. Karijn Helsloot. Zij won met haar onderwijsprojecten en -materialen over meertaligheid verschillende prijzen, waaronder drie keer het Europees Talenlabel. In 2021 kreeg zij van de Amsterdamse Universiteitsvereniging de Alumnusprijs voor Taal naar Keuze. Het TnK-onderwijsmodel bouwt voort op de succesvolle pilot op zeven Espritscholen in Amsterdam, waaraan 450 leerlingen hebben meegedaan in de periode 2017-2019.

Taal naar Keuze is een stichting met ANBI-status, een Algemeen Nut Beogende Instelling. De stichting heeft dus geen winstoogmerk, en de opbrengsten komen alle ten goede aan het doel van de stichting, aan het verzorgen van taalonderwijs en wat daarbij in brede zin komt kijken.

De stichting ontvangt geen subsidie. Het onderwijsveld vergoedt de kosten via middelen die het van de overheid ontvangt. Dit reguliere onderwijs laten wij niet door ouders bekostigen, ook als zij hier geen bezwaar tegen hebben.

Bureau

  • Karijn Helsloot

    Directeur
    www.linkedin.com/in/karijnhelsloot/

    Karijn behaalde een cum laude doctoraal Italiaanse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, en promoveerde aldaar op de ritmische structuur van taal (Metrical Prosody, 1995). Sinds 1999 voert zij vanuit Studio Taalwetenschap projecten uit op het gebied van meertaligheid: Taaltrotters (2002-8), SJOES (2008/2018) en Alle Talen (2020). Zij legde de basis van het Defensie Talencentrum (NLDA) voor het Ministerie van Defensie, en van het Teachers College van Hogeschool Windesheim. In 2019 heeft zij stichting Taal naar Keuze opgericht.

  • Cláudia Pinto

    Operations & Communications
    www.linkedin.com/in/claudia-timori/

    Cláudia Pinto, a multilingual linguist with a Bachelor’s and research Master’s degree in Linguistics and Communications. Her research is focused on Creative Multilingual practices, as well as the intersection between social inequalities, multilingualism, and language policy. She has experienced education in Portugal, The Netherlands, East Timor, and Hong Kong which is where her interest in these topics was born. She has practical experience in curriculum development and teaching in higher education and has been working at TnK since January, 2020.

  • Marta Prats

    Education Programmes & Teacher Coordination
    https://www.linkedin.com/in/marta-prats/

    Marta Prats is a home and foreign language Spanish, Catalan and English teacher since 2017. She has an MA Linguistics on Language, Literature and Education by the UvA, and will be a qualified eerstegraads Foreign Language Teacher by the Universitat Oberta de Catalunya in 2024. She has worked with Taal naar Keuze since September 2020, growing from Linguist Assistant to Education Coordinator, coordinating education of 6 different home languages, and, within this program, she teaches Spanish to students from different schools in The Netherlands.

  • Mara Kyrou

    EU-Project & Outreach
    https://www.linkedin.com/in/mara-kyrou-560677227/

    Mara Kyrou is a Sociolinguist with extensive experience in linguistics, communication, and education across Greece and the Netherlands. With a background in language teaching and research, Mara has conducted the design and implementation of language education programs in various non-governmental organizations in both countries, placing a strong emphasis on providing psychosocial support and fostering interdisciplinary learning environments. Their research expertise lies in the examination of language education policies within the European context, particularly their impact on students from multilingual and refugee backgrounds. Mara’s main focus within the Foundation is the European project "Your language counts", a transnational initiative designed to address challenges and advance the integration of Home Language Teaching (HLT) in formal education across diverse linguistic communities within the European Union.

  • Niek Remkes

    Beheerder TnK-Portal

    Niek is directeur van de softwarebedrijven Rem Automatisering en Webborder.net.

  • Elisabeth Pels Rijcken

    Adviseur directies & besturen vo

  • Peter van Velzen

    IT-adviseur

  • Gerard Post Uiterweer

    Marketing adviseur

Bestuur

  • Hans Bennis

    Voorzitter
    www.linkedin.com/in/hans-bennis-3bb1336/

    Voormalig algemeen secretaris van de Taalunie. Hans treedt op als voorzitter van het bestuur. Hans is bijzonder hoogleraar Taalvariatie aan de Universiteit van Amsterdam, en hij was jarenlang directeur van het Meertens Instituut.

  • Jacqueline Duiker

    Penningmeester
    www.linkedin.com/in/jacquelineduiker/

    Senior Manager Sustainability and Responsible Investment bij de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). Jacqueline treedt op als penningmeester van het bestuur. Zij heeft Economie gestudeerd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij adviseert binnen- en buitenlandse investeerders en treedt regelmatig op als moderator in multinationale fora.

  • Margreet Dorleijn

    Bestuurslid/secretaris
    www.uva.nl/profiel/d/o/m.dorleijn/

    Margreet studeerde Talen en Culturen van het Midden Oosten met als hoofdvak Turks. Zij is werkzaam als literair vertaler Turks-Nederlands en als universitair docent Sociolinguïstiek bij de opleiding Algemene Taalwetenschap (Linguistics) aan de UvA. Haar onderzoek spitst zich toe op hoe meertalige jongeren omgaan met hun talen in het sociale domein.

  • Irene Koning

    Bestuurslid/secretaris
    www.linkedin.com/in/irene-koning-5a88b612/

    Irene is voorzitter van het College van Bestuur van stichting Fedra, voor bijzonder basisonderwijs. Zij was ooit docent Engels in het voortgezet onderwijs. Zij deed ook Onderwijskunde (Universiteit Leiden) en Rechtsgeleerdheid (UvA). Onderwijsachterstanden én taal zijn gerelateerde thema’s voor haar.

Raad van Advies

  • Peggy Brandon

    www.linkedin.com/in/peggy-brandon/

    Directeur van Mocca, Amsterdams expertisenetwerk voor cultuureducatie. Peggy heeft Japans gestudeerd aan de Universiteit van Leiden. Zij was eerder directeur van het Japanmuseum SieboldHuis in Leiden.

  • Alessandra Corda

    www.linkedin.com/in/alessandracorda/

    Opleidingsmanager tweedegraads lerarenopleiding Talen, Hogeschool van Amsterdam, en projectleider van het Expertisecentrum moderne vreemde talen van het ICLON (Universiteit Leiden) en de Hogeschool van Amsterdam. Alessandra heeft een doctoraal Klassieke Talen behaald aan de Universitá di Torino, Italië. Zij was stuurgroeplid van het project Taal naar Keuze bij Stichting Espritscholen in Amsterdam.

  • Virginie Mamadouh

    www.uva.nl/profiel/m/a/v.d.mamadouh/v.d.mamadouh.html

    Universitair hoofddocent Politieke en Culturele Geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in meertaligheid in de stad en de relatie tussen mobiliteit, talen en territoriale identiteiten. Zij was stuurgroeplid van het project Taal naar Keuze bij Stichting Espritscholen in Amsterdam. Zie de persoonlijke UvA-pagina van Virginie voor haar publicaties en andere wetenschappelijke bijdragen.

  • Toon van der Ven

    www.linkedin.com/in/toonvanderven/

    Docent taalbeheersing en communicatie, lerarenopleider en onderzoeker interculturele communicatie bij Aeres Hogeschool. Toon heeft een doctoraal Engels behaald aan de Radboud Universiteit, Nijmegen, en was van 2008-2013 voorzitter van Vereniging Leraren Levende Talen. Toon was stuurgroeplid van het project Taal naar Keuze bij Stichting Espritscholen in Amsterdam.

  • Pascal Waegeneire

    www.linkedin.com/in/pascalwaegeneire/

    Docent Spaans en schoolontwikkelaar op ALASCA (voorheen Cartesius 2), een Espritschool in Amsterdam. Pascal heeft een master in Spaanse Taal- en Letterkunde en is bevoegd voor verschillende moderne vreemde talen. Hij was schoolcoördinator Taal naar Keuze op Cartesius 2 gedurende de pilot op Espritscholen.

  • Rick de Graaff

    www.uu.nl/medewerkers/hcjdegraaff