Sjoes - 2018

Voor leerkrachten in het basisonderwijs is SJOES (2018) ontwikkeld: alle talen in de klas op speelse wijze aan bod laten komen – de meertaligheid vieren, burgerschap gestalte geven. Het boek is gemaakt door Karijn Helsloot en Fleur Daemen, en bestaat uit 12 lessen met werkbladen en achtergrondinformatie.

In 2017 is het programma uitgeprobeerd in nieuwkomersklassen in Lelystad, samen met Conny Boendermaker van Hogeschool Windesheim Flevoland. De poster hieronder geeft een samenvatting van kenmerken en effecten, gezien vanuit de leerling, de leerkracht en de wetenschapper. U kunt de poster downloaden en ophangen.

Het artikel geschreven met Conny voor JSW (2017) vindt u hier. En hier treft u het Engelstalige artikel aan geschreven met Fleur Daemen voor Handbook of the Changing World Language Map, Springer (2019).

Het eerste hoofstuk van SJOES, getiteld ‘Jouw taal, mijn taal, onze talen’, kunt u hier downloaden, en uitproberen in de klas. Wenst u een training op uw school, stuur dan een bericht naar info@taalnaarkeuze.nl. Twee exemplaren van het boek en een pdf met de werkbladen zijn inbegrepen bij de training.

Het boek kunt u hier bestellen.